Roberta Nichol


Roberta Nichol je impresionistička slikarica koji stvara umjetnička djela u Zagrebačkom studiju. Ona voli slikati ono što ona zna i iskustva na osobnoj razini. Njena djela su produkt inspiracije, razotkrivajući ono što je jedinstven i prekrasan od onoga što se često percipira kao obične ili zemaljski.
Rad u ulju ili bilo akrilnim bojama priuštila svoju razinu povjerenja u oba medija. Bez koncentrira na jedan žanr ili materije, ona prikazuje slike iz vremena u kojem živimo koji uživaju iz ponovnom boju i sastav tako da odgovaraju njena osobna sklonost, a ne prianjaju preblizu 'pravila' osigurati prostor za eksperimente, tumačenja i nova otkrića.

Frane i Ivana Mlinar


Svaka slika nosi u sebi neku priču, trenutak sjećanja, doživljaj ispričan potezima kista i objašnjen namazima boje, koja nam skriveni svijet slikara ogoljelo daje na platnu. Sposobnost slikara da taj isti svijet i doživljaj probudi u nama, gledateljima i promatračima, stvara od slike jedan subjektivni podražaj, i koliko god u njima prepoznali nešto i nama znano, do sada viđeno, ona je svaki put drugačija jer ruka koja slika nije ista. Volim kad mi se slika danima provlači kroz misli, kada svojim bojama oboji moj svijet, a svojom pojavom izazove radost, kada nam pruža ljepotu koje smo nažalost, često lišeni večinu svakodnevnice. Takve nam slike donosi Robbie Nicole. Bez straha pruža ruku prema platnu, kistom i bojom uvodi nas u svoj skriveni svijet, iskreno, bez zadrške. Nesputana dimenzijama i neogranićena formom, otvorena prema apstrakciji i fi guraciji. Bogatim i izražajnim koloritom otkriva nam svoj izraženi slikarski senzibilitet.

Teško je ne primjetiti velike formate slika koje pršte bojom i energijom, kretnje kista koji donose tek obrise fi gurativnog, obrise koji se na nekim slikama u potpunosti izgube i svoje mjesto ustupe apstrakciji. Na tim slikama ona daje najbolje od sebe, izgubile su se usporedbe koje su svoje mjesto ustupile istraživanju nečeg novog. Inspiraciju pronalazi svuda oko sebe; plavetnilo mora i neba, morska prostranstva i dubine uz poneki trag ljudske prisutnosti, kolorizam ljetnih popodneva... ljepotu sadašnjeg trenutka oblikuje u trajni doživljaj i bezvremenski podsjetnik. Priziva nam u sjećanje neka naša davna, opuštena i bezbrižna ljeta, svu onu ljepotu i radost življenja koju prepoznajemo u njenim slikama.

Silvija Huljina